17.02.2014 15:00

Článek o našem sboru

Článek z týdeníku 5+2


Sbor z Polánky se těší na své jmenovce

17. února 2014  15:00             
                    MORAVSKÝ KRUMLOV-POLÁNKA                                 Dobrovolní hasiči z Polánky u Moravského Krumlova letos pohostí kolegy z dalších Polánek roztroušených po celé republice. Navážou tak na tradici srazů "Polánek", kterých se začali zúčastňovat v roce 2011.                            
Součástí setkání Polánek jsou i závody.
Zvětšit fotografii

Součástí setkání Polánek jsou i závody. ' foto: archiv SDH Polánka

    

"Setkání hasičů se v Polánce uskuteční od 27. do 29. června. V sobotu bude na programu prohlídka zámku a kaple svatého Floriána. Po obědě se uskuteční závody v hasičském sportu. Následovat bude kulturní program, který zakončí ohnivá show a taneční zábava. V neděli uspořádáme ukázku hasičské techniky," nastínil program setkání starosta sboru z Polánky Václav Máša.

Každoroční setkání, kterého se účastní většinou pět Polánek, je určeno nejen hasičům, ale také dalším obyvatelům těchto obcí.

Skromné začátky sboru

Kromě toho mají hasiči z Polánky za sebou únorový ples. Pravidelně pořádají také zabijačku, zábavy a dětský den. Samozřejmostí je pro ně také účast na soutěžích v požárním sportu.

Počátky sboru v roce 1886 přitom byly velmi skromné. "Zakládající sbor neměl žádných hasících pomůcek, jen vědra na vodu a malou ruční stříkačku, do které se musela voda nosit," stojí v kronice poláneckého sboru.

Kmotrou velké ruční stříkačky zakoupené v roce 1904 se dokonce stala hraběnka Kinská, která na ni darovala "značnou peněžní částku".

Přelomovým bodem v novodobé historii sboru byl rok 2010, kdy město Moravský Krumlov dobrovolným hasičům koupilo Avii A30. Narůstá také počet místních dobrovolných hasičů - z 30 v roce 2010 na současných 45.

                Autor: Zuzana Klementová



https://jihomoravsky-kraj.5plus2.cz/dobrovolni-hasici-polanka-09x-/znojmo.aspx?c=A140217_084830_ppd-znojmo_p2zuk

—————

Zpět